
PERİODONTOLOJİ - Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi
Periodontoloji, diş eti hastalıkları ve cerrahileriyle ilgilenen anabilim dalıdır.
• Diş eti çekilmesi
Diş eti çekilmesi, diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek, kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Yaşla beraber diş eti çekilmesi ihtimali artar. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı da genç yaşta çekilmeler görülebilir. Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak, diş etini ters yönde, şiddetli fırçalamak, dişlerin şiddetli düzeyde çapraşıklığı, hijyen eksikliğine bağlı yoğun diş taşı birikimleri, kontrol altına alınamayan şiddetli sistematik hastalıklar, sigara kullanımı, hatalı yapılmış kaplama ve dolgular başlıca sebepleridir.
• Pembe Estetik (Gingivoplasti)
Diş eti estetiği, diş etlerinin hasta bazında gülme hattı ve dişlerin boyutları ele alınarak simetrik olarak şekillendirildiği işlemleri kapsayan pembe diş estetiği olarak da bilinen diş tedavisi uygulamasıdır. Pembe estetik, lokal anestezi altında genellikle lazer ile gingivektomi (diş eti kesimi) veya gingivoplasti (diş eti şekillendirmesi) yapılarak diş boyları uzatılabilir, böylece gummy smile (diş eti görünürlüğü) azaltılabilir veya diş etlerinde seviyeleme yapılarak asimetriler giderilebilir. Diş etleri çok kızarık ve şiş ise öncesinde subgingival küretaj uygulamaları ile uyuşturularak uygulanır. Gülüş estetiği, yaş sınırlaması olmaksızın diş eti ve diş yapısı bu tedaviye uygun olan her hastaya yapılabilir.
• Diş Eti Kanaması
Diş eti kanaması, diş yüzeyinde plak ve diş taşı gibi eklentilerin varlığı ile gelişen diş eti hastalığına bağlı olarak diş eti dokusunu besleyen damarların yapısının bozulması ile kan elemanlarının damar dışına çıkmasını ifade eder. Bir diğer ifadeyle, iltihabi diş eti hastalığının ilk bulgusu kanamadır. Bu kanama, uyaranla (dokunma, fırçalama vb.) veya kendiliğinden olabilir. Bunların yanında çok sert fırçalama, taşkın veya eksik yapılmış dolgular, çürükler, uyumsuz protezler kanamaya sebep olabilir. Hamilelik, menstruasyon, menopoz, kan hastalıkları, diabet, C ve K vitamini yetersizlikleri, genetik yatkınlık, kan sulandırıcı ilaç kullanımıda diş eti kanaması bulgusu verebilir. Kanamaya sebep olan etkenin teşhisi ve buna yönelik uygulamalar ile tedavi edilir. Bu kapsamda diş taşı temizliği, gerekiyor ise subgingival küretaj (derin temizlik) ve bunların yanında plak temizliği yapılır. İyileşme sürecinde hastanın bakımı çok önemlidir. Bu nedenle tedavi sürecine doğru fırçalama ve ihtiyaca göre diş ipi veya ara fırça kullanımı da muhakkak dahil edilmelidir. Çürükler varsa tedavi edilmeli, uyumsuz dolgu veya protez varlığında bunlar düzeltilmeli veya yenilenmelidir. Kanamaya sebep olabilecek sistemik problemler belirlenmeli ve hastanın hekimi ile konsülte edilmelidir.
• Frenektomi (Dil, dudak ve yanak bağ dokularının alınması)
• Diş Eti Grefti
• İmplantoloji
Periodontoloji branşının tedavi ettiği ana konulardır.