top of page

Dişte Kök Hücre Bankacılığı ve Sağlıklı Gelecek İçin Adımlar

Merhaba sevgili okuyucular,

Bugün sizlere hayatımızın temel yapı taşlarından biri olan kök hücrelerden ve onların sağlığımız üzerindeki etkileyici potansiyelinden bahsedeceğim. Kök hücreler, yaşam boyu kendi kendini yenileyebilen ve çeşitli olgun hücrelere dönüşebilen özel hücrelerdir. Bu benzersiz özellikleri, vücudumuzun ihtiyaçlarına yanıt vererek gelişimi, olgunlaşmayı ve çoğalmayı sağlar.


Diş Kök Hücre Bankası | Küçükyalı diş - Dental Works
Diş Kök Hücre Bankası | Küçükyalı diş - Dental Works

Diş pulpasından elde edilen Mezenkimal kök hücreler ile hematopoetik (kordon kanı periferik kan ve kemik iliği kaynaklı) kök hücrelerin arasındaki fark nedir?

Kök hücreler, farklı kaynaklardan elde edilebilir. Örneğin, çekilmiş dişin pulpa dokusu, Mezenkimal kök hücreleri içerir. Bu hücreler, kemik, kas, kıkırdak ve sinir hücrelerine dönüşebilme özelliği taşır. En önemlisi, bu hücrelerde doku uyumu aranmaz. Mezenkimal kök hücreleri, nöral yaralanmalar, kardiyovasküler hastalıklar, MS, kemik kaybı, Parkinson, Alzheimer gibi birçok hastalığın tedavisinde umut vadeder.

Diğer bir kök hücre kaynağı, hematopoetik yoldur ve kordon kanı, periferik kan ve kemik iliği içerir. Bu hücreler damar yoluyla nakledildiğinde kemik iliğine yerleşir ve hematopoezi başlatarak kan hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunur.

HLA (İnsan Lenfosit Antijenleri), bir kişinin doku uyumluluğunu belirler. HLA doku tipi genetiktir ve en iyi eşleşme genellikle kardeşler veya ikiz kardeşler arasında bulunur. Aile içinde uygun bir donör bulunamazsa, genellikle akraba olmayan kişiler arasında eşleşme arayışına geçilir. HLA doku uyumu, bağışçının ve alıcının kök hücre nakli için uygun olduğunu gösterir.

Türk Kızılayı, alınan üç tüp kanla doku tiplemesi yapar ve bu bilgileri kemik iliği bankasında saklar. Uygun bir donör bulunduğunda, kemik iliği nakli için izin istenir.

Ayrıca, otolog kök hücre bankacılığı, kişinin kendi hücrelerini saklama olanağı sunar. Bu tip bankalarda, kök hücreler çoğaltılarak saklanır ve ihtiyaç durumunda size ve ailenize hücresel tedavi sağlar. Bu bireysel bankacılık anlayışı, size özel bir sağlık çözümü sunar.


Diş Kök Hücre Bankası | Küçükyalı diş - Dental Works
Diş Kök Hücre Bankası | Küçükyalı diş - Dental Works

Peki bu hizmeti nasıl alabilirsiniz?

Küçükyalı Diş olarak, güvenilir çözüm ortaklarımızla birlikte Kök Hücre Bankası hizmetlerimizden yararlanmak için muayene randevusu almanızı bekliyoruz. Sağlığınıza önem verin, çünkü sağlıklı bir gelecek, sağlıklı hücrelerle başlar. Bu sebeple mottomuz: Sağlık Ağızdan Başlar!




Etiketler:

170 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page