top of page

AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ - Oral & Maksillofasiyel Cerrahi

Hiç ihtiyacınız olmasını istemeyiz ama Diş hekiminiz ağzınızda yaşadığınız sorunu çözmek için ağız cerrahisi gerektiğini söylemiş olabilir. Daha önce hiç bir dolgudan daha fazlasını yaptırmadınız ve cerrahi bir prosedür fikri göz korkutucu. İşte ağız cerrahlarının uyguladığı bazı yaygın prosedürler ve detayları.

Sık Uygulanan Oral Cerrahi İşlemler

Diş Çekimi ve Gömülü Dişler:
Dişin belli bir kısmı ağızda gözüken dişler genellikle basit bir çekim olur. Dişi çıkarmak için kemik veya doku kesilmesi gerektiğinde cerrahi olarak çıkartılabilir. Cerrahi çekimlerde ayrıca yarayı kapatmak için dikiş atılır. 20 yaş dişleri bazı durumlar gömülü kalabilir ve çoğu zaman cerrahi olarak çekilmesi gerekir. Dişin yarı gömülü ya da tam gömülü olması cerrahi prosedürü değiştirebilir.

 

Protez Öncesi Cerrahi
Bazı Durumlarda Kaplama veya köprülerin uygunluğunu sağlamak için tek tek dişlerin boylarının uzatılması, yahut kemiğin törpülenmesi gerekebilir. Bunun için cerrahi işlem gerekli olabilmektedir.


Ağız ve Çene Cerrahisi
Oral ve maksillofasiyal cerrahi, oral cerrahinin karmaşık bir şeklidir.  Düzeltici çene cerrahisi, dentoalveolar cerrahi, sinir yeniden konumlandırma ve dental implantları gibi ameliyatlar gerçekleştirir.


Ameliyata Hazırlık
Herhangi bir ağız cerrahisi ile karşı karşıyaysanız, zaman geldiğinde hazır olduğunuzdan emin olmak için alabileceğiniz birkaç önlem vardır. Uzmanla görüştüğünüzde, ihtiyaçlarınızın tam olarak ne olduğunu belirlemek için ağzınızın ek tomografisini isteyebilirler. Tıbbi geçmişinizi gözden geçirecekler ve reçetesiz satılan ürünler, vitaminler ve takviyeler de dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçlardan bahsetmek önemlidir. Planlanan prosedüre ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak, ağız sağlığı uzmanınız antibiyotik profilaksisi uygulayabilir. Protez eklemleri olan, belirli kalp rahatsızlıkları olan veya bağışıklık sistemi zayıf olan hastalara cerrahi öncesi ilaç uygulaması gerekebilmektedir.

 

Cerrahi Sonrası
Herhangi bir ağız cerrahisi sonrası belirli gıda türleri veya beslenme yöntemleriyle sınırlı olabileceğiniz bir iyileşme süresi gerektirir. İyileşme döneminde, uzman hekimin talimatlarını izlemeniz ve herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa diş hekiminize başvurmanız önemlidir. Cerrahi sonrasında ilk 2-3 gün ağrı kesici ile geçen ağrı, yüzde şişlik, nadiren ufak tefek ciltteki renk değişiklikleri beklenen etkilerdir ve 1. haftanın sonunda geçecektir. Daha uzun süren şikayetler olması normal olabileceği gibi bize danışmanızda yarar vardır. Cerrahi sonrası dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgilenmek için sizi Dr. Alp Hocamızın Blog yazısına alalım: Cerrahi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler (kucukyali.com.tr)

 

Unutmayın, tüm ekibimiz, cerrahi prosedürlerde yolun her adımında yanınızda olacaktır ve işlem sonrası dikkat etmeniz gerekenler size detaylıca anlatılacaktır. Onların yardımıyla, en kısa sürede kendinizi en iyi şekilde hissetmeye geri döneceksiniz.

bottom of page