top of page

Cerrahi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güncelleme tarihi: 2 Şub

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi alanında yapılan girişimsel işlemlerin (implantoloji, 20 yaş diş çekimi vb) ardından yapılması gerekenler için sizlere bir liste oluşturduk. Aklınıza takıldığında her zaman başvurabilirsiniz.


  • Operasyondan sonra ağzınızda bulunan tamponu 30 dakika kadar ısırınız. Bu süre sonunda hala kanamanız varsa, yaklaşık aynı büyüklükteki iri bir pamuğu veya gazlı bezi elinizi iyice yıkadıktan sonra aynı bölgeye baskı yapacak şekilde yerleştirip dişlerinizi sıkınız.

  • Operasyondan sonraki ilk 24 saat içerisinde sızıntı şeklinde hafifçe kanamanız olabilir. İlk 48 saat ağzınızı mümkün olduğunca çalkalamayınız ve tükürmeyiniz.

  • Sıcak şeyler yiyip içmeyiniz ve sıcak banyo yapmayınız. Aksi halde kanamaya neden olabilirsiniz. Parmaklarınızı ve dilinizi mümkün olduğunca bu bölgeden uzak tutunuz.

  • Aspirin, kumadin ve türevi kan sulandırıcı ilaçlar kanamayı arttıracağından operasyon öncesi kesilmelidir. Operasyon sonrasındaki ilk gün eğer kanamanız yoksa tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz.

  • Anestezi (uyuşukluk) yaklaşık 2-3 saat içerisinde etkisini kaybetmeye başlayacaktır. Bu süre içerisinde dudak ve yanaklarınız uyuşuk olduğu için özellikle sıcak bir şeyler yerken veya içerken dudağınızı yakabilir veya ısırabilirsiniz. Bu nedenle ancak lokal anestezinin etkisi tamamen geçtikten sonra, sıcak olmaması koşulu ile yumuşak besinler alabilirsiniz.

  • Özellikle ilk 24 saat içerisinde soğuk kompres yapmak yüzünüzün veya yanağınızın şişmesini azaltacaktır. Bunun için bir naylon torba içerisine koyduğunuz buzları, bir havlunun üstünde bu bölge üzerine uygulayınız. Her seferinde 10 dakika ara vererek, 10’ar dakika boyunca bu işleme bütün gün devam ediniz. Buzu doğrudan cildinize tutmayınız.

  • Dişlerinizi ertesi gün fırçalamaya başlayabilirsiniz. Yalnız operasyon bölgesini daha özenli ve yumuşak fırçalayınız. İlk günlerde dikişlerde herhangi bir problem olmaması için fazla basınç uygulamamaya özen gösteriniz.

  • Operasyon sonrası ilk 72 saat (3 gün) bu bölgenin şişeceğini, cildinizde morluklar oluşabileceğini unutmayınız.

  • Size verilen ilaçları düzenli kullanınız.

  • Bir hafta sonra dikişlerinizin alınması ve kontrolünüzün yapılması için tekrar randevu almayı unutmayınız.

Unutmayın: "En iyi tedavi deneyimi hem doktorunuzun hem de sizin sorumluluklarınızı yerine getirmenize bağlıdır."

Cerrahi Randevunuzu Hızlıca Oluşturabilirsiniz:


Eğer bunların dışında bir sorunuz varsa bize her zaman ekranın altındaki Canlı Destek Hattımızdan, WhatsApp'ten, Çağrı Merkezimizden ulaşabilirsiniz. #SağlıkAğızdanBaşlar


78 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page